Architekt radí, jak zařídit interiér v tmavých barvách

Architekt radí, jak zařídit interiér v tmavých barvách

Designéři stále častěji při zařizování interiérů sahají po tmavých odstínech. I když byste čekali, že takový byt bude působit skličujícím a smutným dojmem, opak je pravdou, pro oko je velmi lákavý a útulný. A navíc tím můžeme zpochybnit mýtus, že menší prostor musí být vymalován pouze světlými barvami.

Pokud se rozmýšlíte, do jakého pokoje se tmavé barvy hodí nejvíce, odpověď nemáme. Zkoušejte. Za nás se totiž hodí do kteréhokoliv. A když vás výsledek nepřesvědčí, je to pořád „jen“ barva. Vždycky se můžete vrátit k původní klasické a nadčasové bílé nebo použít jemné pastelové odstíny. Tmavý interiér má ještě jednu vlastnost, která osloví zejména jedince, kteří tíhnou k výjimečnosti a originalitě: Působí opravdu impozantně. Víc, než byste čekali.

„Možná byste sáhli po velmi tmavých barvách, jako je černá, antracitová či tmavě modrá, pokud ale chcete do interiéru vnést trošku více nálady, vybírejte mezi teplejšími odstíny, které budou působit příjemněji, a budete se v nich cítit daleko více zabydleně. Co určitě doporučujeme, pokud tedy vymalujete všechny stěny, pusťte se i do stropu, na který se často zapomíná. Jestli se ale bojíte mít celý pokoj v tmavé barvě, zkuste pouze jednu stěnu, budete překvapeni, jak se celá místnost oživí a dostane šmrnc,“ radí designérka Lucie Horáková z ateliéru Tempus Design.

TIPY, JAK DEKOROVAT BYT V TMAVÝCH BARVÁCH:

  • Pokud se chcete cítit opravdu příjemně a v útulném prostředí, vybírejte zemité barvy.
  • Studené odstíny nechte do koupelny, s tlumeným osvětlením bude vypadat jednoduše skvěle.
  • Pokud se rozhodnete pro černou barvu, většina z jejích odstínů má modrý podtón, který působí chladně, důležité jsou pak doplňky. U nich pro příjemnější atmosféru volte spíše hnědé a zlaté podtóny. Skvěle vypadají se zelenými listy rostlin.
  • Vymalujte i strop, celek pak působí kompaktně a atmosféra celého pokoje bude intimnější a příjemnější.
  • Máte doma svůj zamilovaný kus nábytku, který chcete zvýraznit? Nebojte se stěnám dát novou, kontrastní barvu a tím dát celému prostoru nový náboj.
  • Fotografie a obrazy vyniknou na tmavém podkladu lépe než na světlém.
  • Pokud chcete vnést do interiéru trošku vtipu, použijte tabulovou barvu. Není nic zábavnějšího než si v kuchyni či koupelně psát vzkazy na zeď.
  •