Architekt radí, jak na minimalismus. Praktické rady a nápady

Architekt radí, jak na minimalismus. Praktické rady a nápady

Slohová čistota a jednoduchost jsou doménami mnoha současných interiérů, které tolik obdivujeme. Proto jsme se v dalším díle naší série o stylech bydlení zaměřili na minimalismus. Správně ho uchopit, totiž není vůbec snadné.

NEJSOU TO JEN BÍLÉ STĚNY

V minimalistickém designu hrají stejně důležitou roli prostor, nábytek a osvětlení. Tento design je spíše odvážný než nudný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je funkční a dobře zapamatovatelný. Minimalistický design nikdy nebyl inspirován přísností či strohostí, naopak se považuje za luxusní a elegantní styl. Je jednoduchý ve formě a funkčnosti, protože se vyhýbá zbytečným doplňkům a dekoracím. Méně je více. U minimalistického interiéru to platí dvojnásob, ač vám to může znít jako klišé. Takový byt se vyznačuje převážně monochromatickou paletou barev, omezeným počtem nábytku i doplňků a jistou „uklizeností“.

Zařídit takový interiér, ale není až tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Nejde jen o to, postavit pár kusů nábytku k bílým stěnám. Tak by mohl interiér působit spíš chladně jako „holobyt“ než místo, kam se budete rádi vracet a trávit v něm čas. Krása tohoto designu je ukryta v detailech.

Architekti z Tempus design nás minimalistickým interiérem provedou a poradí, jak jej zařídit. „Určitě se soustřeďte na barvy v neutrálních tónech, pokud chcete změnit již stávající bydlení, vyberte si pouze nábytek, který opravdu používáte, ostatní může jít pryč. Minimalismus je určitě hlavně o funkčnosti a vzdušném prostoru,“ radí architektka Monika Drbalová.

TIPY, JAK MINIMALISTICKY ZAŘÍDIT INTERIÉR:

  • Výběr nábytku s čistými liniemi a jednoduchými tvary, jako je obyčejný čtvercový konferenční stolek nebo nekomplikovaná lampa, udrží ve vašem bytě pořádek.
  • Respektujte pravidlo tří barev a vybírejte je v tlumených tónech.
  • Osvětlením se v tomto případě opravdu nešetří. Používejte velké stojací lampy a typ světel, které neuberou na prostoru.
  • Využijte multifunkční nábytek, například odkládací stolek se šuplíky apod.
  • Jak již název napovídá, méně znamená více. Udržujte věci uklizené ideálně za „dveřmi“ skříní.
  • Co se týče doplňků, doporučujeme vybrat spíše jeden velkoformátový obraz či jiný větší akcent. Koberce volte v tlumených barvách, a to platí i o dekoračních polštářích. Pár takových kousků interiér oživí, aby nepůsobil jako hotelový pokoj.
  • Dbejte na správný výběr materiálů – dřevo, sklo, kov, kůže, to jsou ty pravé. Vše v té nejlepší kvalitě, přeci jen vybíráte „jen“ pár kousků nábytku.