Nejdřív zařizujte a pak stavte, radí architekti

Myčka bez přívodu elektřiny, dodatečné sekání vodovodního vedení nebo zapomenutý kabel od antény k televizi – to vše může stavbu prodražit. Tomu lze předejít důkladným promýšlením interiéru ještě předtím, než začnete stavět.

V současném bydlení platí, že interiér definuje stavbu, a ne naopak. „Dříve se často stávalo, že za námi klienti přicházeli až ve chvíli, kdy měli postaveno a chtěli pomoci s uspořádáním a zařízením interiéru. Stavba se pak ale zbytečně prodražila, protože spoustu věcí bylo potřeba předělávat. Dnes už většinou s klienty pracujeme od začátku projektu a dokážeme tak zaručit, že se bude myslet na každý důležitý detail už při samotné stavbě,“ vysvětluje architektka Šárka z interiérového studia Tempus Design.

CO MÁ ZŮSTAT SCHOVANÉ, AŤ ZŮSTANE VE ZDI

Asi nikdo nechce klopýtat přes elektrické prodlužovačky, jimiž si pomáháme, když se někde nedostává zásuvky. K současnému bydlení patří chytrá řešení, která nám usnadňují život, ale i údržbu domova. Patří k nim například dálkové ovládání žaluzií, závěsů a topení nebo čidla na automatické rozsvěcení. Umístění těchto technologií a jejich integraci v interiéru je potřeba zanést do projektové dokumentace a samozřejmě do plánu elektroinstalací

 

„Pokud bychom tyto věci neřešili hned od začátku, tak zjistíme, že například nedokážeme schovat motor na závěsy do pohledu, aniž bychom museli sekat do hotové zdi. Nebo že namísto krásně zabudovaných reproduktorů budeme muset vymýšlet kompromisy a znovu někde tahat kabely. Výsledek pak nevypadá tak, jak by měl, a ještě k tomu to bude mnohem nákladnější,“ dodává architekt Jiří.

 

NA CO VŠECHNO MYSLET?

Je toho tolik, že si můžete být jisti, že bez zkušeností na něco určitě zapomenete. Mají mít vestavěné skříně integrované osvětlení? Kam postavíte postel a jak vysoká bude? To je důležité vědět, pro pohodlné umístění vypínačů a zásuvek v ložnici.

A co třeba přesné zaměření jídelního stolu a k němu náležícího světla. Kolik připojení na vodu potřebujeme v kuchyni? To záleží na tom, jestli budeme mít ostrůvek, parní troubu nebo třeba oblíbenou americkou lednici. A co kdybychom v tom ostrůvku měli krásnou zabudovanou vinotéku? Takže další přívod elektřiny…

To jsou jen některé ze stovek detailů, kterými se každý dobrý interiérový architekt zabývá. A když se na ně nemyslí, tak namísto každodenní radosti a pohodlí ve vysněné kuchyni či šatně, vás čekají nepříjemnosti a rozčarování.

 

 zdroj: https://www.living.cz/