Na Ministerstvu financí vznikne konferenční sál pro 21. století. Navrhlo jej studio Tempus Design

Na Ministerstvu financí v Letenské ulici se rozhodli zrekonstruovat hlavní konferenční sál ve stylu art deco, avšak s použitím technologií 21. století. Hlavním cílem je přizpůsobit prostory reprezentativním a technologickým požadavkům spojeným s blížícím se předsednictvím Evropské unii ve druhé polovině příštího roku. O vítězný návrh se coby vítěz veřejné zakázky postaralo pražské architektonické studio Tempus Design.

Rekonstruovaná hlavní konferenční místnost Ministerstva financí je aktuálně zejména z technologického hlediska velmi zastaralá, ať už se jedná o chybějící technologie chlazení a topení či o již dnes běžně využívanou multimediální techniku včetně ozvučení prostor. Místnost tak dnes již nesplňuje požadavky na obecný standard pro pořádání důležitých konferencí plánovaných s blížícím se předsednictvím Evropské unii. Kvůli současnému technickému stavu navíc stoupá nutnost častých oprav, čímž roste finanční náročnost. Navrhovaný projekt počítá s rekonstrukcí technologického zázemí pro IT i pro celou budovu Ministerstva financí a termín dokončení celé rekonstrukce je plánováno do 30. dubna 2022.

Zadání bylo jasné: vytvořit reprezentativní konferenční místnost pro moderní dobu. Architekti z Tempus Design se rozhodli moderní přístupy 21. století zkombinovat se stylem art deco ze začátku 20.století. Tento rébus vyřešili využitím přírodních materiálů a tradičních designových prvků a „neviditelným“ zaintegrováním veškerých použitých technologií. „Topení i klimatizaci jsme umístili do krytů radiátorů, do ostění oken jsou zabudované dálkově ovládané žaluzie. Plátno zajíždí do římsy ve stropě a v kazetě stropu je zaintegrovaný i projektor,“ popisuje Šárka Konášová, architektka ze studia Tempus Design.

Zajímavě je vyřešeno ozvučení. Speciální reproduktory jsou také skryté v kazetách stropu. Ani ty tedy nenarušují design místnosti, která je navíc ze stropu rovnoměrně ozvučena. Celý chytrý systém lze ovládat pomocí aplikace v tabletu nebo mobilu. To zahrnuje veškeré osvětlení, žaluzie, teplotu, audio, video i mix zvuku. Opálová světla jsou původní, ale stejně jako okna je čeká repase a také výměna žárovek za úsporné a chytré LED filamenty. Pod parapetními deskami jsou LED pásky, které osvětlují a zvýrazňují kryty radiátorů provedené v tradičním art deco designu.

„Úkolem nás, architektů, je vytvářet krásné nové prostory, ale také zachraňovat historické budovy pro další generace. To ovšem neznamená, že bychom je měli zakonzervovat jako nějaké fosilie. Je třeba v nich žít, pracovat a předat je dál ve skvělém stavu,“ uzavírá myšlenku celého projektu Šárka Konášová.

 

Zdroj: Na Ministerstvu financí vznikne konferenční sál pro 21. století. Navrhlo jej studio Tempus Design – Tojesenzace.cz

Zdroj a foto: Tempus Design