Architekti radí, jak na Glamour aneb Zařiďte se jako hollywoodské hvězdy

Architekti radí, jak na Glamour aneb Zařiďte se jako hollywoodské hvězdy

Přitažlivost či okouzlení, to je přesný překlad slova glamour. Interiér, ve kterém se kombinuje sofistikovanost s okázalostí, je elegantní, odvážný, vzdušný a luxusní zároveň. Styl, který vznikl již ve dvacátých letech minulého století a milují jej lidé po celém světě. Už o něm nemusíte jen snít nad obrázky z amerických seriálů – podobné bydlení si můžete pomocí architekta zařídit i u nás.

Extravagance, výjimečnost, luxus – to vše najdeme ve stylu, pro který se vžilo označení Glamour. Rozhodně ale není pro každého. Je populární hlavně mezi lidmi, kteří si potrpí na vytříbenost stylu, jsou úspěšní v tom, co dělají, a touží po bydlení, které by je patřičně reprezentovalo. Například filmové hvězdy, úspěšní influenceři, módní návrháři, umělci… ti všichni si libují v interiérech ve znamení Glam. „Pro glamour styl je typická rafinovaná kombinace kontrastů. Luxusní prvky v minimalisticky laděném prostoru, měkkost tkanin a vysoký lesk materiálů či něžné přírodní tóny společně s výraznými prvky, jako je například kombinace mramoru a zlaté či měděné,“ popisuje hlavní východiska tohoto stylu architekt Jiří ze studia Tempus Design.

ČESKÁ INFLUENCERKA JE „GLAM“

Styl hollywoodských hvězd ale není určen výlučně jen pro honosné vily s bazénem. I byt v moderní novostavbě může být „glam“. Takový si vysnila i slavná influencerka Týnuš Třešničková, jejíž nový byt zdobí kombinace mramoru, zlatých prvků a měkkého sametu. Kuchyň v bílém provedení s vysokým leskem vizuálně ladí s obývacím prostorem, kterému barevně dominuje na míru vyrobená sedačka v sametu a tyrkysové barvě.

V bytě Týny se také chytře pracuje se zrcadly, které pocitově prostor zvětší. Pocit luxusu dodávají použité materiály. Samet, koberce s vysokým vlasem a designové tapety. Zároveň je důležité interiér „nepřeplácat“.

„Velký důraz klademe i na osvětlení. To hraje jednak designovou roli a je navrženo tak, aby světlo pomohlo vyvolat doslova ohromující efekt. Na lesklých površích vytváří krásné odrazy a dokresluje tak atmosféru. Neodmyslitelné jsou pak stylové doplňky, jako svícny, vázy, mísy. Glamouru sedí i těžké závěsy a trocha extravagance ve formě významného solitéru nebo uměleckého díla, s tímto stylem si můžete doslova vyhrát“ říká architektka Šárka Konášová ze studia Tempus Design a dodává: „Síla je v detailech. Například pěkné kovové podnoží sedačky, ladící kliky u dveří či zlaté prvky v koupelně namísto standardního chromu. To vše utváří celkový dojem.“ Minimalistická koupelna je oživena omyvatelnou tapetou značky Roberto Cavalli. Podobně lze použít výrazné vzory i na kobercích či nástěnných panelech. Inspirace faunou a florou či kresbou přírodního kamene glamouru obzvláště sluší.

Snová šatna

Pro Týnu byla velmi důležitá velkorysá šatna, která si zaslouží celý samostatný pokoj. Šatní skříně s dveřmi z kouřového skla a zlatým rámováním působí velmi elegantně a navíc jsou praktické. Velkoformátová zrcadla jsou samozřejmostí. „Kvalitní materiály, jako je kámen či exotické dřevo, jsou totálně nadčasovou záležitostí. Náklady jsou o něco vyšší, ale tyto materiály jsou udržitelné, vydrží několik generací, považují se za klasiku a neokoukají se ani za 100 let. Moderní glamour styl, to není žádný kýč, ale sofistikovaný interiér, který neztrácí na hodnotě,“ uzavírá architekta Šárka Konášová. Jak se vám líbí glamour styl? Chtěli byste také tak bydlet?